Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 ianuarie 2013

Lumea tâlharului Procust

              Patul lui Procust,  romanul lui Camil Petrescu,   pentru cine   nu a înțeles,  nu este, cum s-ar  crede,  doar o lume tăiată  ideologic de  tâlharul Procust cum a   fost  cea gardistă sau cea comunistă, ci  o lume ce este   în marea ei majoritate adaptată tâlharului Procust, recte - lumii lui Nae Gheorghidiu, Emiliei,  Valeriei,  Ginei, Miței Mărculeanu  o lume   pe care o regăsim în zilele noastre cu nimic deosebită de lumea descrisă de Camil Petrescu.                                                            
           Lumea tâlharului  Procust o putem identifica în lumea tâlharului Băsescu. La fel ca tâlharul Procust  din Atica,  el este  întinzătorul (pe cei prea scurți i-a lungit)  şi strângătorul (per cei prea lungi i-a zdrobit), într-un cuvânt, cum au spus grecii despre  Procust, Băsescu este  multstricătorul societății românești, la fel cum  a fost Carol al II-lea în perioada interbelică.    
           Convorbirea lui Ladima  cu un  deputat și un fost ministru de finanțe  este  profetică, este  o profeție  cu o  rezonanță șocantă pentru oamenii zilelor noastre, ca o istorie ce se repetă în mod absurd.
Cum domnule Ladima, dumneata crezi sincer că nu e criză?
-    Ce-i aia criză?(…)
-     Sărăcie generală, domnule…sărăcie…ei drăcia dracului. E țara săracă…
-          Asta e criza dumitale? Ei, atunci e fals…Nu e criză, e o idioțenie economică…ascultă ce-ți spun. Lumea bogată.. e mai bogată ca oricând, orice ar spune  economiștii dumitale imbecili. Nu e criză   economică  e criza statului  românesc.

Vasile Anton Ieșeanu,Iași,  10 ianuarie  2013                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu